Personakt Antavla

Somman Persson

Skattebonde, Soldat. Blev minst 60 år.

Far:Per Sommansson (1550? - >1613)
Mor:Gertrud Carlsdotter

Född:1570 1)
Bosatt:från 1630 Virsryd, Linneryd (G) 1)
Död:efter 1630 Virsryd, Linneryd (G) 1)

Barn med Elin Pedersdotter (<1580 - >1622)

Barn:
Gudmund Sommansson (1610? - 1675)
Ingrid Sommansdotter

Noteringar

Anbytarforum 7 november 2004 Linneryd, Niclas Rosenbalck

På gården Hammarsnäs nämns en Somund (Somman) på 1540-talet som sedermera synes ha överflyttat till Rolsmo i samma socken. Namnet Somman, som är ytterst sällsynt, förekommer i Rolsmo och Hammarsnäs under 1600-talet varför jag drar slutsatsen att de härstammar ifrån nämnde skattebonde tidigare. Somman Perssons (hans patronymikon nämns i en rotelängd på 1620-talet kanske bör tilläggas) son Per Sommansson pretenderara arvsrätt i Kvisingsö (Älmeboda sn) på 1650-talet (se bla Karl Olins avskrifter, men jfr med originalet eftersom Olin skriver fel ibland). I Kvisingsö återfinns en Per Sommansson i slutet av 1500-talet (ännu i livet 1625 då ett mål tas upp vari hans son Nils Persson, som led av fallandesot, menas ha blivit förgiftad).
Eftersom jag letat igenom skattelängderna för Konga härad och noterat personer med namnet "Somman" kan jag konstatera att ingen annan Somman än densamme i Hammarsnäs-Rolsmo nämns under 1500-talet. Av detta har jag dragit slutsatsen att Per Sommansson bör ha varit son till denne. PS bör ha varit i 70-års åldern 1625 och född på 1550-talet varför kronologin stämmer. Det som däremot inte är bevisat är ifall Somman Persson i Virsryd är son av Per Sommansson i Kvisingsö, vilket jag antagit eftersom Per Sommansson i Virsryd hävdar arvsrätt i just denna gård. Det kan även vara så att Virsrydborna är släkt med folket i Kvisingsö på annat vis. Tilläggas bör också att Per Sommansson i Virsryd faktiskt förlorade rätten till Kvisingsö, utan att det riktigt nämns varför.
Somman Persson i Virsryd kan ha fått sitt namn även via mödernet, men jag håller det för troligt att han är släkt med Somman i Hammarsnäs-Rolsmo och då är han troligen ett barnbarn rent kronologiskt sett.

Somman Persson är belagd åtminstone ifrån år 1613 till 1645. Han var gift två gånger, andra gången med Elin Persdotter. Virsryd var arvejord enligt Konga dombok, men kan ha varit det via hustru nummer två (EP). Gården övergår sedan till hans söner i andra giftet.


Källor

1)Bengt Lennarsson www.devisa-hb.se